Показано 1–12 із 27

Червона ікра горбуші і кети

Як вибрати такий популярний і улюблений багатьма делікатес, як смачна червона ікра? Чим відрізняються різні різновиди цього морепродукту? Як не потрапити на виверти шахраїв, що пропонують підробку під виглядом оригінального продукту?

Кета і горбуша – ікра цих порід риб традиційно є найбільш затребуваною на полицях спеціалізованих магазинів. Багато в чому це пояснюється звичками і «традиціями» святкових застіль, які ми «перейняли» у своїх батьків, бабусь і дідусів.

Справа в тому, що саме ікра червона лососева кети і горбуші з’явилася однією з перших на вітчизняному ринку після епохи дефіциту. Фірмові банки з цим продуктом стали одним з показників заможності господарів, що запрошують до себе гостей.

Ніжний вершковий смак з приємним післясмаком знайомий багатьом з дитинства, як і зовнішній вигляд ікринок кети і горбуші. Сьогодні ікра лососевих риб представлена в набагато більшій різноманітності, гурмани можуть побавити себе продуктом з таких порід, як:

нерка;
сиг;
кижуч;
форель та багатьох інших.

Кожен з цих варіантів відрізняє свої особливості – розміри і колір ікринок, характерний смак і післясмак, поєднуваність з іншими продуктами.

Проте, коли звичайна людина йде в магазин, щоб побалувати себе і своїх рідних чимось смачненьким, ікра натуральна червона кети і горбуші стає вибором практично в 90% випадків.

Чому ваш вибір – червона ікра від нашого магазину

Червона ікра – це незмінно тонкий смак і виражений післясмак. Цей продукт є унікальним за своїм складом, в якому присутній ряд найважливіших компонентів. Головний елемент – це тваринний білок протеїн, концентрація якого може досягати 32%. Варто відзначити, що в звичайному червоному м’ясі (лососеві, яловичина) цей показник знаходиться на рівні 19-23 %.

Основні групи вітамінів, які присутні в складі: А, B1 та B2, PP, C та E. Важливі хімічні елементи – кальцій та сірка, магній і фосфор, натрій і фтор, а також залізо вкрай необхідні для збалансованого зростання і розвитку організму людини. При цьому варто відзначити, що енергетична цінність продукту складає близько 250 кілокалорій.

Вже багато століть за свій смак і корисність червона ікра носить неофіційний титул «царського» делікатесу. Сьогодні, спробувати цю страву може кожен бажаючий і гідно оцінити всі відтінки смаку.

Фахівці рекомендують вживання цього продукту в будь-якому віці, адже в його складі присутні ефективні компоненти для зміцнення імунітету і загального стану здоров’я. Особливо корисна ікра літнім людям для профілактики атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, профілактики інфарктів та інсультів.

Ікра червона скільки потрібно нашому організму

Скільки в день необхідно з’їдати червоної ікри, щоб задовольнити добові потреби дорослого організму? Безумовно, деякі любителі можуть «засудити» за столом всю банку продукту і вимагати добавки, проте фахівці дієтологи не рекомендують це робити в силу ряду причин.

Важливо розуміти, що кожна ікринки – це своєрідний «склад» корисних для розвитку майбутнього малька вітамінів, мінералів і хімічних речовин, тому і організм людини отримує максимальну користь при вживанні в їжу як «розкрученої» червоної та чорної, так і менш відому широкій публіці білої ікри.

При цьому перевищувати рекомендовану дозу небажано – це може спровокувати розвиток алергічних реакцій при проблемах з переварюванням тваринного протеїну, наприклад. Навіть просто вводити ікру в раціон слід з обережністю – лікарі рекомендують починати пробувати «ікряне меню» приблизно з 3-4 років.

Що стосується рекомендованої добової дози, червона ікра горбуші або кети в достатній кількості – це приблизно 2-3 чайних ложки або 15-20 грам продукту. У цьому обсязі присутні всі корисні компоненти, вітаміни, мікро і макроелементи, що забезпечують потреби дорослого організму.

Що вибрати для себе

На питання: яка «ікра червона дуже смачна» кожен гурман має свою відповідь і особисту думку. Одним покупцям більше до вподоби традиційна ікра червона курильська горбуші і кети, яка відрізняється досить великим розміром помаранчевих ікринок і має приємний смак.

Інші прихильники морепродуктів воліють купити червону ікру оптом нерки або кижуча, яка відрізняється гіркуватим смаком, проте багатьма фахівцями визнається більш корисною для організму людини.

Краща червона ікра – це оригінальний продукт, якість і свіжість якого гарантує перевірений постачальник. Будь-яка риба сімейства лососевих і її ікра вважається одним з найбільш затребуваних страв на столах гурманів і в найвишуканіших ресторанах.

При цьому ціна на ікру червону лососеву багато в чому визначається такими чинниками, як

різновид риби,
місце і час виробництва продукту,
зона переробки риби і так далі.

Від чого залежить вартість червоної ікри? Перш за все, від параметрів і якості ікринок, які повинні відповідати певним характеристикам. Колір, розмір, цілісність оболонки, відсутність в банці рідини, крихкість, характерний смак – ці та багато інших властивостей впливають на цінник продукту.

Чим відрізняється справжня червона ікра від підробки

В останні кілька років на ринку з’явився новий для нашого покупця продукт – ікра імітована лососева. В її складі присутні морські водорості ламінарії, риб’ячий жир, желатин, а також деякі інші компоненти.

Оригінальна імітована ікра – це такий собі «замінник» справжнього аналога, який також корисний для організму, але в набагато меншій мірі. При покупці ретельно вивчайте інформацію на банці: якщо вказано «імітована ікра», цінник повинен бути нижче в 3-4 рази.

Багато недобросовісних продавці користуються ажіотажним попитом на популярний делікатес, влаштовуючи святкові розпродажі штучної ікри за ціною оригінального продукту. Як швидко перевірити якість і оригінальність делікатесу?

Можна використовувати перекис водню: в столову ложку з нею кладемо пару ікринок. Протеїн в складі оригінальної ікринки проявиться у вигляді появи білих «пластівців» на поверхні перекису. Інший спосіб – склянку окропу, в який потрібно кинути ікринки. Оригінальні впадуть на дно, а імітовані розчиняться в рідині, пофарбувавши її в червоний колір.