Кальмар с/м кільця
Опис
Про кальмарів, як про вид
Кальмари (лат. Teuthida) – це не окремий вид, а цілий загін десятеруких головоногих молюсків. В нього входить близько 30 сімейств і близько 200 видів, їстівними з яких є всього близько двох десятків. Серед цих морських створінь зустрічаються як величезні особини, на зразок гігантського кальмара (архітетіуса), який може вирости до 20 метрів разом зі щупальцями в довжину, так і середніх, порядку 0,25-0,5 см в довжину.
Цей молюск може жити практично в будь-якому кліматичному поясі, але вважає за краще все ж помірні і субтропічні води. Кальмар, спійманий в холодних водах, завжди буде меншого розміру, ніж інші його побратими. Промислом кальмарів займаються, головним чином, в південних теплих морях, поблизу таких азіатських країн, як Китай, Японія, В’єтнам та інші, а також біля Перу, Фолклендських островів, Патагонії, в Охотському морі.
За рахунок особливостей витягнутої торпедоподібної форми тіла кальмар стрімко переміщається у воді. Цей хижак озброєний п’ятьма парами щупалець з присосками, четверта пара при цьому подовжена. Присоски допомагають у видобудку здобичі, а також у випадках, коли доводиться відбиватися від інших хижаків. У багатьох кальмарів три серця, причому вони з’єднуються з трьома парами щупалець, і дають можливість йому регенерувати.
Що ми зустрічаємо на наших полицях
У нас в країні найчастіше на прилавках магазинів можна побачити звичайного, командорського, патагонського і гігантського кальмара. Причому зустрічаються в продажу як цілі тушки, так і туби (обидва варіанти з шкіркою і без), а також щупальця і готовий кальмар, нарізаний кільцями.
Які страви готують з кальмарів
Страви з кальмарів готували ще в давні часи, в Стародавній Греції і Римі. На сьогоднішній день це один з популярних видів морепродуктів, що користується любов’ю гурманів усього світу. У продажу можна побачити кальмара цілком або окремі його частини, як в шкірці, так і очищені. Якщо вам довелося придбати молюска цілком і в шкурі, її доведеться зняти, так як вона неїстівна. А ось наприклад готові нарізані кільця – продукт, що не потребує складних маніпуляцій. Звертайте увагу, що свіже якісне м’ясо кальмара має бути білого кольору. Заморожений продукт можна зберігати близько 4 місяців, намагаючись не допускати повторної заморозки.
Кальмарів можна готувати різними шляхами: варити, смажити, тушкувати, консервувати, в’ялити, запікати, фарширувати, використовувати як інгредієнт для салатів, супів, в якості самостійної закуски. Їх можна додавати в пасту, рис, паелью, готувати в клярі або в кокосовому молоці, робити з ними запіканки і рататуй. З молюском гарно поєднуються різноманітні спеції та соуси. При готуванні, особливо варінні, слід уважно стежити за часом, так як кальмара легко перетримати на вогні, в внаслідок чого він буде жорсткий і несмачний. Кільця кальмарів найлегше використовувати в салатах, для чого їх потрібно всього лише злегка відварити в підсоленій воді, нарізати і додати до страви. Також кільця можна замаринувати і подати до святкового столу у якості незвичайної закуски. Перед будь-яким приготуванням заморожений продукт слід розморозити в холодильнику, щоб він не втратив свої корисні властивості.
Купити кільця кальмарів з доставкою по Києву – немає нічого простіше!
Купити морепродукти, купити кальмара.
У нас тільки свіжі і дуже смачні морепродукти! Купити морепродукти в магазині «ІКРА24».
Харчова цінність і хімічний склад
М’ясо кальмарів без побоювання можуть вживати діти, а також ті, хто дотримується дієти, оскільки воно містить вкрай мало жиру і вуглеводів, і не містить шкідливого холестерину (при цьому виводить такий з організму людини).
Також цей молюск багатий на легкозасвоюваний білок, вітаміни В6, С, Е, РР, поліненасичені жири, залізо, йод, калій, мідь, селен, фосфор. Вживаючи його м’ясо в їжу, можна нормалізувати роботу м’язів, серця, щитовидної залози, знизити артеріальний тиск, вивести з організму зайву рідину, запобігти появі набряклості, поліпшити травлення, знизити рівень холестерину в крові. М’ясо кальмара за рахунок набору речовин здатне допомагати в боротьбі зі склерозом, звужувати артерії, знешкоджувати солі важких металів.
А ось від вживання закусок з сушеного або в’яленого кальмара радять утриматися, оскільки за рахунок способу приготування він набагато менш корисний і дуже калорійний. Також не варто купувати кальмарів в неперевірених місцях, оскільки вони здатні накопичувати в м’ясі важких металів, і тоді ними можна отруїтися. Перевірений виробник і постачальник – запорука вашого здорового і смачного харчування.
У 100 грамах продукту:
Калорійність – 92 кКал
Білки – 18 г
Жири – 2,2 г
Вуглеводи – 2 г
Зола – 1,4 г
Вода – 76,5 г
Насичені жирні кислоти – 0,5 г
Холестерин – 85 мг
Вітаміни:
Вітамін PP (НЭ) (PP) – 7.6 мг
Вітамін Е (ТЭ) (Е (ТЭ)) – 2.2 мг
Вітамін С (C) – 1.5 мг
Вітамін В9 (В9) – 11 мкг
Вітамін В6 (В6) – 0.2 мг
Вітамін В2 (В2) – 0.09 мг
Вітамін В1 (В1) – 0.18 мг
Вітамін PP (PP) – 2.5 мг
Мінеральні речовини:
Нікель (Ni) – 11 мкг
Кобальт (Co) – 95 мкг
Молібден (Mo) – 20 мкг
Марганець (Mn) – 0.17 мг
Мідь (Cu) – 1500 мг
Йод (I) – 300 мкг
Цинк (Zn) – 1.8 мг
Залізо (Fe) – 1.1 мг
Фосфор (P) – 250 мг
Калій (K) – 280 мг
Натрій (Na) – 110 мг
Магній (Mg) – 90 мг
Кальцій (Ca) – 40 мг
Відгуки
Відгуків немає, поки що.