Камбала азовська (Калкан)

В наявності

170.00грн210.00грн

Очистити

Камбала морська, азовськая, Калкан (лат.Psetta maxima maeotica), свіжоморожена.
Вага від 0,5-0,9кг – ціна 170грн
Вага від 1,0-1,5кг – ціна 210грн

Категорія:
Позначки: , ,

Опис

«Молодша сестра» чорноморської камбали-калкана, азовська різновид цієї відомої на весь світ пласкої риби. У неї дуже ніжне і смачне м’ясо, набагато приємніше, ніж м’ясо чорноморської або океанічної. Незаперечною перевагою перед іншими рибами також є те, що у камбали немає дрібних кісток.

Опис продукту

Камбала — поширена риба, яка в різних регіонах має свої види. В цілому по світу їх налічується близько 500. Всі вони схожі тим, що їх тіло асиметрично, у дорослої риби обидва ока знаходяться на одній стороні, а вся тушка як би сплюснута.

В Азовському морі водиться три камбали – глоси, морський язик і калкан (Psetta maeotica torosa). Остання рибка є найближчою родичкою чорноморського калкана. Вона визнана гурманами як більш смачна, її м’ясо ніжніше, ніж у інших видів камбали. Чи не найдешевша ціна обумовлена тим, що її чисельність в Азовському морі невелика, і промисел не дуже ефективний.

Філе калкана світле, не містить дрібних кісток, а в хребті практично немає і великих. Жир зосереджений в районі плавників, тому можна робити по-різному: або готувати цілком, без додавання жиру, або обрізати края та отримувати дуже дієтичне блюдо.

Як краще приготувати калкан

Філе азовської камбали добре підходить для запікання (особливо з травами), гасіння і смаження, також підійде в якості компонента для рибних салатів. Філе можна нарізати для рулетів з начинкою і подавати як легку закуску, а можна перетворити в фарш і зробити рибні котлети. Смажити краще всього в маслі, попередньо обваляти в борошні. Особливим делікатесом вважається в’ялений та копчений калкан.

Як гарнір до цієї рибі чудово підходять картопляне пюре і овочевий салат. Варто звернути увагу на те, що у камбали є певний специфічний запах. Однак, до нього можна звикнути, або зменшити його шляхом зняття темної шкірки.

Азовська камбала менше своїй чорноморській «сестри», і виростає максимум до 45 см в довжину (приблизна довжина руки дорослої людини від кінчиків пальців до ліктя). У неї тіло у формі ромба з округлими краями, з боку очей покрито дрібними горбиками. Є кісткові шипи, але менше і коротше, ніж у чорноморської камбали. «Спинка» у калкана зелено-бура, ближче до плавників сіра, є дрібні оливкові плями, а «черевце» (сліпа сторона) – світла, часом з сіро-жовтими плямами. Це хижак, який харчується дрібною рибою та крабами.

Легенда про камбалу

Існує кілька легенд про походження такої специфічної форми тіла у камбали. За однією з них, риба спочатку була нормально, але під час Великого потопу, в ковчег Ноя, її придавив кит – з тих пір вона плоска.


Ви можете купити камбалу азовську в нашому інтернет-магазині з доставкою по Києву. Доставка Новою Поштою в зручне для вас відділення.

Купити калкана. Купити рибу. Купити ікру і морепродкти. Зручна доставка.


Харчова цінність і хімічний склад

Як і у низки інших риб, м’ясо камбали містить Омега-3 жирні кислоти, які надзвичайно корисні для організму людини. Багато в ній вітамінів, мікро- і макроелементів. Невелика кількість жиру (3% на 100 г продукту) і кількості калорій (близько 85-90 кКал на 100 г) робить камбалу відмінним дієтичним продуктом.

Білок цієї риби, на відміну від тварини, легше і швидше засвоюється організмом. Його в камбалі близько 20%. Ряд корисних речовин допомагає при бронхіті, захворюваннях щитовидної залози, знижує рівень холестерину в крові. Вживання камбали в їжу позитивно впливає на стан зубів, нігтів і волосся, служить профілактикою атеросклерозу і ракових захворювань.

На 100 г продукту:
Калорійність — 90 кКал
Білки — 15,7 г
Жири — 30 г

Додаткова інформація

Вага1 kg
Стан продукту

З головою, Свіжоморожена риба

Ареал існування

Морский

Природа

Дика

Розмірний ряд (вага тушки, кг)

0-0,5

Калкан

від 0,5-0,9кг, від 1,0-1,5кг

Відгуки

Відгуків немає, поки що.

Будьте першим, хто залишив відгук “Камбала азовська (Калкан)”“

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *