Горбуша б/г с/м
Цена: за 1кг
Горбуша (Oncorhynchus gorbuscha, рожевий лосось), тушки свіжоморожені, без голови, вагою 0,7-2,2кг. Без льоду!
Опис
Короткий опис
Горбуша (Oncorhynchus gorbuscha, рожевий лосось) – цінна промислова риба сімейства лососевих. Має червоне м’ясо, з високим вмістом білка і низькою калорійністю. Найменший за розмірами і найбільш поширений представник сімейства тихоокеанських лососів. Горбушу вживають в смаженому, вареному, запеченому, тушеному і солоному вигляді.
Де мешкає горбуша
Горбуша – мешканець холодних вод, віддає перевагу температурі від 6 до 14 ° С. Якщо вода теплішає до 25,8 ° С, риба гине. Тому горбушу можна зустріти у прибережних водах Тихого і Північного Льодовитого океанів, у Північній Каліфорнії, Канади, ріки Лени в Сибіру. Увінчався успіхом проект переселення горбуші в Великі озера: риба там адаптувалася і прижилася. Горбуша – єдиний вид лососевих, який вдало прижився в повністю прісноводному середовищі.
Середня вага горбуші близько 1,5 кг, середня довжина – 40 см. Самці рожевого лосося (як і інших видів сімейства лососевих) більші за самок і іноді досягають 4,5 кг. Під час міграції до місця метання ікри і назад у самців горбуші виростає на спині горб, звідки і пішла назва цього виду лососевих риб.
Нерест горбуші
У липні горбуша заходить в річки, щоб пройти нелегкий шлях продовження роду. Віднерестившись, горбуша, як і кижуч, гине.
Шлях до місця нересту нелегкий. Підніматися вгору по мілководдю з урвищем, відчайдушно гребти хвостом пліч-о-пліч зі своїми родичами, залишаючи в гальці-піску-мулі глибокі борозни, легко ставати здобиччю птахів і ведмедів, спеціально для цього спускаються з гір, самкам – рити в гальці хвостом поглиблення-гнізда , відкладати ікринки, запліднюючої молоками самців, заривати майбутнє потомство – на це у горбуші йде цілий місяць: адже нереститься горбуша в серпні.
На жаль, більша частина мальків гине, що з’їдаються хижими рибами і птахами.
Проклюнутся мальки майже через рік виходять в море або океан, щоб погуляти в солоних водах трохи більше року, влітку повернутися на нерестовища, дати життя новому потомству і, віднереститься, загинути.
Таким чином, повний життєвий цикл горбуші становить 2 роки.
У період нересту проводити вилов горбуші не має сенсу, оскільки її м’ясо набуває білястий відтінок і стає несмачним. Виловлена в морських водах, до заходу в місця нересту, горбуша має рожевий колір м’яса і має дивовижні смакові якості. За колір м’яса вона і отримала назву «рожевий лосось». При купівлі горбуші слід звертати увагу на її забарвлення.
Горбуша насичена жиро-і водорозчинними вітамінами і мікроелементами. Це джерело вітаміну РР, В6 і В12, натрію, фтору. Особливо важливим є наявність в м’ясі горбуші омега-3 поліненасичених жирних кислот. І це не дивно, перед нами – лосось – найбагатша на омега-3 ПНЖК риба!
Омега-3 ПНЖК є прекрасною профілактикою інфарктів і інсультів: вони чистять судини і запобігають серцево-судинні захворювання, гіпертонію, нервові зриви, психічну неврівноваженість.
Нікотинова кислота (РР) необхідна для вищої нервової системи і шлунково-кишкового тракту. Натрій незамінний для кровоносної системи і водного балансу, а фтор відповідає за кровотворення і стан кісток.
Тому горбушу необхідно включити в раціон харчування кожної людини, який піклується про своє здоров’я.
Ви можете придбати горбушу в інтернет-магазині “ІКРА24“ з доставкою по Києву.
Харчова цінність і хімічний. склад
Харчова цінність | Макроелементи |
Калорійність: 140 (кКал) Білки: 20,5 (гр) Жири: 6,5 (гр) Вода: 71,8 (гр) Холестерин: 60 (мг) Зола: 1,2 (гр) Насичені жирні кислоти: 1,1 (гр) | Кальцій: 20 (мг) Магній: 30 (мг) Натрій: 70 (мг) Калій: 335 (мг) Фосфор: 200 (мг) Хлор: 165 (мг) Сіра: 190 (мг) |
Вітаміни | Мікроелементи |
Вітамін A: 0,03 (мг) Вітамін PP: 4,5 (мг) Вітамін A (РЭ): 30 (мкг) Вітамін B1 (тіамін): 0,2 (мг) Вітамін B2 (рибофлавін): 0,16 (мг) Вітамін C: 0,9 (мг) Вітамін E (ТЭ): 1,5 (мг) Вітамін PP (Ніаціновий еквівалент): 8,1 (мг) | Залізо: 0,6 (мг) Цинк: 0,7 (мг) Йод: 50 (мкг) Мідь: 110 (мкг) Марганець: 0,05 (мг) Хром: 55 (мкг) Фтор: 430 (мкг) Молібден: 4 (мкг) Кобальт: 20 (мкг) Нікель: 6 (мкг) |
Через високий вміст білка досягається швидке насичення і переварювання відбувається повільно, тому після страв з горбуші довго не хочеться їсти. Навіть найбільша порція цієї риби не принесе зайвих жирових відкладень того, хто її буде вживати за призначенням.
Додаткова інформація
Вага | 1 кг |
---|
Відгуки
Відгуків немає, поки що.